Selasa, 15 Mei 2012

abah pergi meninggalkan kami.....

assalamualaikum..
Gambar abah bersama anak saya..abah dgn mak mmg rapat sgt dgn anak2 saye..tiap2 bulan dia datang rumah saya utk bermain dgn cucu... Arini baru ade mud nak update blog buruk ni...
6hb may 2012 adalah hari yang tak mungkin saye lupakan....Malam minggu tu en.suami takde..biasela dia dgn hobinye..jaming.Malam tu sesuadah melayan fb saye tgok tv..Tibe-tiba talipon rumah berdering pada pukol 1.15pagi..  Erm... adek yg talipon.. Dihujung talian tu dengar suara adek menangis."kak...balikla...abah sakit tenat.dah tak sempat nk bawak gi hospital temerloh.muke abah dh biru,dh putih mate...skrg ambulan berhenti kat klinik padang luas,Triang."Masetu saye cume boleh ckp"Ya Allah..Ya Allah!!"sambil menangis.... Terus call en.suami suruh balik....Pukol 1.40pagi kami bertolak dari Kuantan.Dengan harapan  abah tak apa2..Mase dalam perjalanan pk nak cepat sampai je..Pukol 2.20pagi sekali lagi adek talipon...masatu saya dekat highway LPT.Abah dikejarkan semula ke Hospital Temerloh setelah menerima rawatan di Poliklinik Padang Luas.
20hb April... abah kena serangan jantung buat kali pertama..masetu dia berada dirumah abang di Alor Gajah Melaka.. Dia menerima rawatan di CCU (unit rawatan rapi jantung) Hospital Besar Melaka.Mase kat Melaka tu semua adek beradek balik jenguk dia,termasuk jugak saye..Harap harap abah cepat sembuh.Keadaan abah makin pulih tapi belum pulih sepenuhnya,tapi...entah apa yang mengganggu fikirannya dia mengamuk nak balik,sehinggakan doktor tarpaksa ikat kaki dan tangannya.. Habes wayar2 yg terlekat dibadan dicabutnya.Satu hari tu mak dan abang pegi melawat abah dihospital..masetu kami adek beradek semua dh balik ke rumah masing2... Mak lihat abah tidur dibawah katil hospital dengan kaki dan tangannya diikat di kaki katil.Sayu sungguh hati mak melihatnya..dan mak ambik keputusan untuk bawak abah pulang.Abang saya terpaksa tandatangan tanda setuju tidak akan menyalahkan pihak hospital jika berlaku apa2 yg tak diingini kerana abah sepatutnye berada di CCU lagi.
23 April..tengahari tu abah kuar hospital. Dia terus dibawa adek kerumah saya di Kuantan.Saya tak bekerja bolehla jage abah..Makpon tak berapa sehat sangat.Mak megidap sekit kencing manis.Lagipon HTAA dekat je dgn rumah saya.Mudahlah nk dibawa kehospital jika abah sakit kuat lagi.Mase abh sampai dirumah saya lihat dipergelangan tangannya habes melecet akibat di ikat semasa di hospital.Sayu rasa hati.5hari di rumah saya keadaan abah nampak semakin pulih,boleh bersembang,bergurau,gelak ketawa...
28hb April adek datang ke Kuantan nk bawak abah berubat cara traditional di kampung halaman abah di Negeri Sembilan.Sampai separuh jalan je..tiba2 abah taknak pergi.Terpakse adek hantar mak dan abah ke rumah kakak yg sulong di bentong.
2hb May abah suruh adek ambik abah.Dia sebok nak balik ke rumah kami di Felda Bukit Mendi,Triang,Pahang.
5hb May..Pagi tu saye talipon mak bertanyakan keadaan abah.. Mak ckp malam malam abah tak  boleh tido..dia terasa sakit didada.Sedang sembang2 dgn mak,terdengar suara abah di belakang menanyakan siapa yg talipon..rupenye itulah kali terakhir saye dgr suara abah..kenapalah tak mintak mak bagi talipon tu kat abah...Petang tu mak cakap abah tak sedap badan..Mak bawak abah pergi kerumah seorang  makcik yg terkenal dgn perubatan islam utk ambik air penawar.Rumah makcik tu pon kat kampong tu jugak.Makcik tu cakap saluran darah yang pergi ke injap jantung abah tersumbat dgn lemak.Dia urut sikit belakang badan abah..Dia ckp kat mak peluh abah dh melekit..mak siktpon tak paham apa maksudnya...
Pukol 10mlm tibe2 abah kene serangan jantung buat kali ke2.Adek bawak abah pergi ke klinik kat kampong saye je.Abah sesak nafas..Walaupon diberi gas oksigen..dia tetap tak boleh bernafas..sehinggalah doktor terpaksa kejarkan abah ke Hospital Haji Ahmad Shah, Temerloh.Doktor dihospital Melaka aritu ade bagitahu..serangan jantung kali ke 2 lagi teruk dari yg pertama..
Jam 3.15 pagi..masetu saye baru je kuar dr highway lebuhraya pantai timur di Kampung Awah...tinggal beberapa minit saje lagi untuk sampai ke Hospital Temerloh..kakak yang sulong talipon..."abah dah takde..."
Ya Allah!! tak tau nak cakap ape masetu..cume menangis je... en.suami disebelah menenangkan saya... Sampai saja di HOSHAS terus cari abah..tanya di kaunter..abah berada di zon merah.. Terus berlari ke zon merah...Terlihat sekujur tubuh yang kaku disisi mak yang sedang menangis...saya dakap erat mak....saya dakap erat adek...Saye lihat wajah abah yang tenang..seakan tidur,seakan tersenyum...
Pukol 4.30pagi van jenazah sampai.Saya naik van jenazah bersama-sama dengan mak untuk bawak jenazah abah pulang.. 5.30pagi sampai dirumah..jiran-jiran sudah sedia menunggu...Adek beradek yang lainpon tibe seorang demi seorang...Jenazah abah selamat dikebumikan selepas solat zohor pada hari ahad  6hb May 2012.Kami redha di atas pemergiannya...Abah sakit tak lame..dia pergi hanya beberapa minggu setelah disahkan menghidap sakit jantung.selama ni abah lah yg hari hari bagi mak makan ubat...

"Ya Allah...ampunkanlah segala dosa dosa abah..jauhkanlah abah dari seksa kubur,jauhkanlah abah dari azab api neraka.Kau cucurilah rahmat ke atas rohnya..Kau letakknlah dia dikalangan orang orang beriman...amin..."
kemeriahan kami adek beradek semasa celebrate besday mak...gambar kenangan bersama abah....

6 ulasan:

Tyra Kamarudin berkata...

kak be strong :) allah lebih sygkan ayak akak :) semoga rohnya dicucri rahmat . amin

Norzie hany berkata...

Salam kenal.
Al Fatihah utk arwah...semoga rohnya dicucuri rahmat.

che mastura berkata...

amin ya rabbal alamin....

azwar syuhada berkata...

Moga akak tabah ye..

Memang amat terasa sangat kehilangan bila orang yang kita sayang sangat meninggal dunia...
Allah lebih menyayangi dirinya..

Moga rohnya dicucuri rahmat.. Amin.. ;)

Tanpa Nama berkata...

moga rohnya dicucuri rahmat AMIN

Tanpa Nama berkata...

moga rohnya dicucuri rahmat AMIN